Peter Boekholt Basgitaren - Winterswijk

Over mij

Mijn grote liefde voor de basgitaar bracht mij via een bevriende gitarist verder. Door een toevallig bezoek aan het atelier van gitaarbouwer Ellio Martina werd ik op het juiste spoor gezet en ben van het bouwen, repareren en onderhouden van bassen en gitaren langzaam aan mijn beroep gaan maken. Rond 1998 kwam ik in contact met de “oude meester” Anno Galama, die mij een aantal cruciale zaken heeft doen inzien op het gebied van de tonale kwaliteiten van hout. Een van zijn laatste opdrachten heb ik voor hem mogen afronden. Een zeer inspirerende en leerzame ervaring.

Ik speel zelf trouwens ook bas. Zo’n 30 jaar nu. Altijd in bands al vanaf mijn 23e , een geweldige ontspanning en een absolute must voor een bouwer. Toch?


Werk

basgitaar laten bouwenBouw

Het hout is de basis van de bas.

Een basgitaar laten bouwen. Een hele beslissing die vaak voort komt uit een lange zoektocht en een muzikale ontwikkeling.
Ik zeg vaak tegen mijn klanten dat 80% van je geluid in je handen zit. Daarom is het van groot belang dat de bas waar je op speelt perfect bij je past. Veel bassisten krijgen  na verloop van jaren een soort beeld van een hun ideale basgitaar en hebben daarbij een droombas in gedachte die niet in de reguliere muziekhandel te koop is.
Ik kan die bas bouwen. Door middel van gesprekken,  muziek en eventueel het bezoeken van optredens bouw ik een beeld op van de droombas van mijn toekomstige klant. Hierna maak ik  een ontwerp waarbij de door mij gekozen houtsoorten een belangrijke rol spelen. Selectie van hout is een van mijn sterke punten. Dit zit zeker niet vast op exquise houtsoorten, maar puur op klank. Daar koop ik ook op in. De uiteindelijke uitvoering is een kwestie van handwerk, omdat het in de meeste gevallen om unieke exemplaren gaat. Een volledig handgebouwde basgitaar. Alles op maat tot in elk detail.

Ik bouw hoofdzakelijk elektrische solid-body basgitaren. Bij de bouw van mijn instrumenten ga ik altijd uit van wat ik noem het akoestische instrument. De klankkleur, of sound, wordt in de basis gevormd door de combinatie van de gekozen houtsoorten. Zoals een schilder zijn kleuren mengt om tot de juiste toon te komen, zo meng ik de verschillende (toon)houtsoorten tot de klankkleur die ik voor ogen (oren) heb. Het hout is de basis van de bas, of ‘ie nou akoestisch is of elektrisch.
Omdat hardware, pick-ups en elektronica mede hun invloed op het eindresultaat hebben, wordt bij de keuze hiervan de grootst mogelijke aandacht besteed om tot een uitgebalanceerd geheel te komen. Uiteraard zijn deze onderdelen altijd van de hoogste kwaliteit van merken als Schaller, Gotoh, Hipshot, ABM voor de hardware en Bartolini, Seymour Duncan, Lindy Fralin of Qtuners voor de versterking. Uiteraard kan in overleg ook gebruik gemaakt worden van andere merken.

Sinds medio 2014 worden alle bassen standaard voorzien van handgewikkelde pick-ups van Paul Hendrix (Pauls Pickup Place). Deze pick-ups worden naar mijn persoonlijke specificaties volledig door Paul op maat gemaakt. Voor bestaande instrumenten kunnen deze pick-ups uiteraard ook geleverd worden.


hangebouwde basgitarenReparaties

Wat kapot gaat moet gerepareerd worden.

Akoestische en elektrische gitaren en bassen, maar ook contrabassen.  Een storing in de elektronica, het vlakken en opnieuw ronden van de frets of het vervangen van de frets, alles komt voorbij. Bij contrabassen valt er vaak veel te verbeteren door het vlakken van de toets en het instrument perfect af te stellen. Altijd dankbaar werk dat ik nog steeds met veel plezier en toewijding doe.


gitaar reparaties en customizingCustomizing

Het aanpassen van het instrument aan de specifieke wensen van de bespeler.

Hier is in de gitaarbouwwereld niet echt een ander gangbaar Nederlands woord voor. Modificeren zou nog het dichtst bij komen. Maar we zeggen nou eenmaal “customizing”. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het fretloosmaken van een gefrette bas. Hierbij worden in de bestaande/ontstane fretsleufjes strookjes fineer gelijmd, al dan niet in een contrasterende kleur, die na het vlakken van de toets naadloos in het geheel opgaan. Maar denk ook aan het aanpassen van de elektronica of het ombouwen van een rechtshandig instrument naar linkshandig.
Voor zowel de reparaties als customizing komen naast bassisten vooral veel gitaristen naar mijn werkplaats. Het werk aan gitaren bestaat vaak uit het ombouwen van pickups, het maken van nieuwe bedradingsschema’s, het om- of inbouwen van tremolo-systemen of iets op het gebied van lak-en kleurwerk.


Bassen

bas_vrijstaand2


Contact

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, neem gerust contact op!
06 28 78 28 28
Haitsma Mulierweg 18, Winterswijk